Skip to main content
News overview page
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
23.11.2023

25 jaar tinnitusdienst

De tinnitusdienst van het CAR blaast dit jaar 25 kaarsjes uit! Een goede reden voor een nadere kennismaking met dit team en hun werk.

Jonge vrouw wandelt in de duinen

We hebben afspraak met Katleen De Waele, audioloog, en Ellen De Bock, psycholoog. Ze zijn twee vaste waarden binnen de dienst en spreken in naam van alle teamleden, namelijk Dr. Joke Huyghe (NKO-arts), Clara De Somer (kinesitherapeut) en Jet Soete (audioloog). Daarnaast zijn er Dr. Dominique Verscheuren (NKO-arts) en Isabelle Quatacker (logopedist). Zij staan in voor CAR-cliënten die in aanmerking komen voor gehoorrevalidatie.

Pionier in Vlaanderen

“Tinnitus heeft vele aspecten”, vertelt Katleen, “Het is dan ook noodzakelijk om verschillende disciplines te betrekken bij de behandeling. Onze multidisciplinaire aanpak is onze sterkte. 25 jaar geleden waren we met deze aanpak zelfs pionier in Vlaanderen.

Tinnitus is meer dan een gehoorprobleem en wordt beïnvloed door tal van factoren

Katleen De Waele, audioloog bij het tinnitusteam

“Tinnitus is meer dan een gehoorprobleem en wordt beïnvloed door tal van factoren, niet alleen medische, maar ook emotionele bijvoorbeeld. Omgekeerd heeft tinnitus impact op heel wat factoren die het functioneren kunnen bemoeilijken. Ellen, onze psycholoog behandelt het emotionele aspect. De audiologen Jet en ikzelf onderzoeken het gehoor en bevragen de tinnitusimpact. Clara kan als kinesitherapeut helpen bij pijn- en spanningsklachten die gepaard gaan met de tinnitus."

"En dan zijn er nog de NKO-artsen. Zij vragen de cliënt naar klachten, achtergrond en evolutie en doen een medisch onderzoek. Een tinnituscliënt met een belangrijk gehoorverlies krijgt ook een logopedisch onderzoek met het oog op eventuele gehoorrevalidatie en communicatietraining. Dat is de rol van Isabelle, logopedist in het CAR“, legt Katleen uit.

Tinnitus Retraining Therapy

“Bij Sint-Lievenspoort hebben we van in het begin de kaart van het multidisciplinaire getrokken”, herinnert Ellen zich. “De behandeling die we toepassen, Tinnitus Retraining Therapy heeft aandacht voor de verschillende deelaspecten. Sint-Lievenspoort is de ideale setting om met TRT te werken omwille van de verschillende disciplines die we hier sowieso op de campus hebben.”

“De behandeling is voor elke cliënt anders. Elke cliënt ziet sowieso de NKO-arts en audioloog. Voor de andere disciplines voelen we bij de intake goed aan welke discipline we voor welk deelaspect van de behandeling kunnen inschakelen. Dit kan in de loop van de behandeling ook wisselen”, beschrijft Ellen de werking.

Met onze aanpak kunnen we cliënten antwoorden en vooral hoop geven

Ellen De Bock, psycholoog van de tinnitusdienst

Het verhaal achter de tinnitus

We blijven nieuwsgierig naar het verhaal van de mens achter de tinnitus en proberen samen alle puzzelstukjes in kaart te brengen. Met onze aanpak kunnen we cliënten antwoorden en vooral hoop geven. Sommigen hebben al een heel traject achter de rug en zijn wat sceptisch geworden. We beloven geen magische oplossing, maar leggen uit dat het een parcours is van vallen en opstaan.”

“Verder blijven we investeren in opleidingen. Het is belangrijk om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Er beweegt ontzettend veel en we moeten dat goed opvolgen”.

“We zijn fier op ons team, fier dat we pioniers zijn. Door jarenlang verder te werken en te netwerken, hebben we ons als team op de kaart gezet in Vlaanderen, en zelfs daarbuiten. Mensen komen soms van ver naar hier, zelfs van Nederland. Daar willen we de volgende 25 jaar verder op inzetten!” klinkt het vol overtuiging.

Ook interessant