Skip to main content
Onderzoek & therapie

Evenwichtsstoornissen

Vrouw met zwart haar en witte trui voelt zich duizelig. Ze heeft haar handen aan haar slapen en de achtergrond tolt.

Ons evenwicht wordt via complexe processen in de hersenen geregeld. Door een aandoening van het evenwichtsorgaan, kunnen deze processen verstoord geraken. Je voelt je dan duizelig of instabiel, en dit kan soms een lange tijd aanhouden.

Er zijn verschillende aandoeningen die evenwichtsproblemen en/of duizeligheid kunnen veroorzaken. Meestal zijn deze relatief onschuldig van aard. Toch is het aangewezen bij een arts langs te gaan wanneer je herhaaldelijk duizelig bent of een aanval van hevige draaiduizeligheid hebt meegemaakt.

Wat is vestibulaire revalidatie?

Vestibulaire revalidatie omvat een reeks specifieke oefeningen die als doel hebben de hersenen om te leren gaan met duizeligheidsklachten. Samen zoeken we het juiste niveau van training om je persoonlijke doelen te bereiken. Je doorloopt een geïndividualiseerd revalidatietraject, bestaande uit oefeningen voor blikstabilisatie, balans en gewenning. Naast individuele begeleiding, krijg je ook een thuisoefenprogramma waar je zelf mee aan de slag gaat.

Balance TutorTM

Binnen de evenwichtstherapie werken we met een specifiek toestel, de Balance TutorTM. Dit is een loopband die op veilige wijze onverwachte evenwichtsverstoringen aanbrengt. Deze verstoringen kunnen zowel vanuit stand als tijdens het stappen plaatsvinden, wat het concept erg functioneel maakt. Aangezien de patiënt beveiligd is met een harnas, kunnen we intensieve evenwichtsoefeningen uitvoeren zonder het risico op een val.

Praktische informatie en bereikbaarheid

Om vestibulaire revalidatietherapie te starten heb je een voorschrift van een arts nodig. Die zal eerst een uitgebreid evenwichtsonderzoek doen. Je brengt best alle relevante verslagen mee naar de eerste afspraak.

Voor sessie 1 t.e.m. 9 betaal je € 45, waarvan je ongeveer € 15 terugkrijgt van de mutualiteit. Vanaf sessie 10 betaal je € 40, waarvan je ongeveer € 13 terugkrijgt van de mutualiteit.

Contact: 

Clara De Somer

clara.desomer@sintlievenspoort.be

09 268 26 26 of 0478 51 34 49

Sint-Lievenspoortstraat 129
9000 Gent

Maak een afspraak

Meer over evenwichtsstoornissen