Skip to main content
News overview page
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
04.03.2024

Tinnitus, stoorzender of stiltebrenger?

Dit weekend ging de nieuwe politiereeks Juliet van start op VRT. De makers wilden meer achtergrond over tinnitus en kwamen daarvoor bij ons tinnitusteam aankloppen. Wat is tinnitus en hoe kan je het behandelen? Is het een stoorzender of kan je er iets aan doen?

Op 3 maart ging de nieuwe politiereeks Juliet van start op VRT. Je kan de reeks elke zondagavond bekijken op VRT1 en is nu al volledig beschikbaar op VRTMAX. 

Juliet (Charlotte De Bruyne) is goed in haar job als politieagente. Maar ze heeft last van tinnitus (oorsuizen) die opspeelt op momenten van emotionele stress. Ze spreekt er weinig over uit schrik dat het haar gezag als agent zal ondermijnen. Maar is tinnitus echt een stoorzender of kan je er iets aan doen?

Wat is tinnitus en wat is de oorzaak?

Tinnitus of oorsuizen is het horen van geluiden zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. Soms is er sprake van een ruistoon, een fluittoon, een bromgeluid, een specifieke piep…

Het geluid kan continu aanwezig zijn of afwisselend, het kan van luid tot zacht gaan en van hoog tot laag. Het kan waargenomen worden in het oor of het hoofd.

De oorzaak van tinnitus is niet altijd te achterhalen. Mogelijke oorzaken of triggers zijn gehoorverlies, oorontstekingen, hoge bloeddruk, lawaaitrauma, kaak- en nekklachten... Is er een duidelijk verband op lichamelijk vlak, dan kan dit medisch aangepakt worden.

Maar ook een emotionele langdurige overbelasting of stress kan de oorzaak zijn van de tinnitus. Dan is er geen medische behandeling voorhanden en gaan we de tinnitus therapeutisch aanpakken.

Een deel van de cliënten voor wie tinnitus een ernstige impact had op hun levenskwaliteit kan opnieuw goed functioneren in het dagelijkse leven.

Ellen De Bock, psycholoog

Multidisciplinaire aanpak

Het tinnitusteam van Sint-Lievenspoort behandelt tinnitus vanuit een multidisciplinaire insteek. Het team, dat al meer dan 25 jaar bestaat, is samengesteld uit een NKO-arts, een kinesist, een audioloog, een psycholoog en een logopedist. Het is belangrijk om alle aspecten in kaart te brengen in een uitgebreid gesprek met de verschillende leden van het team.

“De behandeling is voor elke cliënt anders. Elke cliënt ziet sowieso de NKO-arts en audioloog. Voor de andere disciplines voelen we bij de intake goed aan welke discipline we voor welk deelaspect van de behandeling kunnen inschakelen. Samen brengen we alle puzzelstukjes in kaart”, vertelt Ellen De Bock, psycholoog van het tinnitusteam.

“Gelukkig kunnen we vanuit onze ervaring stellen dat een deel van de cliënten voor wie tinnitus een ernstige impact had op hun levenskwaliteit opnieuw goed kan functioneren in het dagelijkse en sociale leven. Dankzij Tinnitus Retraining Therapie hebben ze leren omgaan met de tinnitus.”

Tinnitus Retraining Therapie (TRT)

Deze therapie is gebaseerd op 2 pijlers:

  • Counseling: We leggen uit hoe het gehoor werkt, hoe de hersenen geluid verwerken en welke factoren de tinnitus beïnvloeden en in stand houden bij de cliënt. Zo leert de cliënt “zijn” tinnitus beter kennen. Een grotere kennis van en neutralere kijk op de tinnitus ondersteunt de hersenen in het gewoontevormingsproces. De tinnitus verdwijnt naar de achtergrond en staat het functioneren niet langer in de weg.
  • Geluidsverrijking: het doel van geluidsverrijking is de hersenen te helpen minder aandacht te besteden aan de tinnitus. Door een neutraal geluid te introduceren, creëren we een nieuwe stilte. Wat dat neutrale geluid is, is voor iedereen anders. Geluidsverrijking draagt bij tot het brengen van rust in het gehoorsyteem en ondersteunt zo verder de gewenning. In sommige gevallen is een hoorapparaat aangewezen.

Meer weten over tinnitus of TRT?

Neem contact op met het tinnitusteam.

Ook interessant