20 oktober: Wereld STOS dag
Niet alleen vandaag, maar elke dag zetten we ons in om de communicatie van deze kinderen te bevorderen. Zo gebruiken we iconische gebaren om taal te ondersteunen. Maar wat zijn iconische gebaren en waarom is het goed om ze te gebruiken?
Bij een iconisch gebaar is er iets in de vorm van het gebaar dat doet denken aan de betekenis ervan. De beeldende eigenschap is hierbij van belang. Denk bijvoorbeeld aan een opgestoken duim, die je gebruikt voor “goed gedaan”. Andere voorbeelden zijn drinken, eten, vliegen, foto nemen, slapen, baby… We gebruiken ze soms onbewust en er zijn geen regels voor welk gebaar je wanneer moet gebruiken. Het is dus niet hetzelfde als Vlaamse Gebarentaal, die gebaseerd is op afspraken en regels.
In Sint-Lievenspoort hebben we ervoor gekozen om deze iconische gebaren te gebruiken als ondersteuning van de gesproken taal voor kinderen met STOS.
Het gebruik van iconische gebaren heeft een positief effect op het taalbegrip en de zinsbouw van kinderen met STOS.
“We hebben ons verdiept in de literatuur en evidence-based practices rond gebaren bij kinderen met STOS”, vertelt Delphine Van Bastelaere, voorzitter van de AGOE STOS*. “We deden met onze werkgroep heel wat onderzoek, hadden contact met ervaringsdeskundigen in binnen- en buitenland en gingen op zoek naar literatuur…”
“We kwamen tot de conclusie dat het gebruik van iconische gebaren bij kinderen met STOS, ter ondersteuning van de gesproken taal, een positief effect heeft op het taalbegrip en op de zinsbouw. Naast het gebruik van iconische gebaren heeft ook het gebruik van ritme een belangrijke meerwaarde”, besluit ze.
Wil je zelf ook iconische gebaren gebruiken in de communicatie met je kind? Lees dan eerst even deze veelgestelde vragen.
*AGOE STOS: Adviesgroep Ontwikkeling en Expertise voor STOS