Skip to main content
News overview page
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
16.05.2023

I'm not all ears festival

“Beroemd zullen we wel nooit worden, want ken jij iemand met gehoorverlies die beroemd is?” Deze uitspraak van een tiener uit de groep Sociale Vaardigheid van het Centrum voor Ambulante Revalidatie Sint-Lievenspoort was de trigger.

Voeg daarbij de steun van de Koning Boudewijnstichting en het I’m not all ears festival was geboren. Maar wat is nu eigenlijk dit festival? Voor wie is het bestemd en wat staat er op het programma? We vroegen het aan Hanneleen Van Steen, die het project opvolgt.

“Dag Hanneleen, voor wie is dit festival bedoeld?”

Hanneleen: “We richten ons op tieners met gehoorverlies (12-18 jaar), dus jongeren in het middelbaar, maar ook iets jongere/oudere personen zijn meer dan welkom. En ze mogen hun ouders of normaalhorende vrienden zeker meebrengen. Het festival is niet enkel voor tieners die naar de Sociale Vaardigheidsgroepen komen. We schrijven alle revalidatiecentra, organisaties… in Vlaanderen aan die werken met doof/slechthorende tieners. Onze save the date-flyer verscheen ondertussen al in de nieuwsbrief van VLOK-CI en de nieuwsbrief van ONICI.

We willen de tieners tonen dat gehoorverlies geen beperking hoeft te zijn om een waardevol professioneel leven uit te bouwen.

Hanneleen

“Wat is het doel van het festival?”

Hanneleen: “We willen de tieners tonen dat gehoorverlies geen beperking hoeft te zijn om een waardevol professioneel leven uit te bouwen. Daarom nodigen we slechthorende of dove professionals uit, de een al wat bekender dan de ander. Ze zijn een rolmodel. Dit event geeft tieners de kans om hen te ontmoeten en van hun ervaringen te leren. Daarnaast willen we jongeren ook informeren over de verschillende organisaties die werken met deze doelgroep en waarvoor ze bij hen terecht kunnen.”

“Hoe hebben jullie de steun van de Koning Boudewijnstichting gekregen?”

Hanneleen: “De KBS lanceerde vorig jaar een projectoproep ‘Auditieve handicap & inclusie: voor een betere inclusie van slechthorende en dove personen in onze maatschappij’. Zij geven steun aan initiatieven die een volwaardige participatie bevorderen van dove en slechthorende personen aan het maatschappelijke leven. Ons project kadert perfect in dit thema.”

Het festival wordt gemaakt door en voor dove en slechthorende jongeren.

Hanneleen

“Wat valt er allemaal te beleven op het festival?”

Hanneleen: “Het evenement is zo inclusief mogelijk. Het wordt gemaakt door en voor dove en slechthorende jongeren. Het wordt een interactieve dag in een ongedwongen sfeer. Het accent ligt op elkaar ontmoeten en samen op zoek gaan naar antwoorden. Bij de opmaak van het programma vragen we regelmatig feedback aan de jongeren. Op deze manier weten we wat er leeft bij hen en wat hen het meeste aanspreekt.”

“Zo zijn er infostanden van organisaties die werken met dove en slechthorende jongeren (zoals AHOSA), fabrikanten van hoortoestellen, workshops Vlaamse Gebarentaal gegeven door dove en slechthorende personen, spelletjes rond gehoorverlies, een optreden door een doof persoon. Er is geen vast programma. De jongeren mogen zelf kiezen waar ze aan deelnemen. Er is ook ruimte om even te chillen met een hapje en een drankje.

“Welke organisaties en sprekers hebben al bevestigd?”

Hanneleen: “Soepbar Sordo voorziet croques. We hebben al heel wat andere bevestigingen: Cochlear, Advanced Bionics, GN Resound, Hoorexpert, Thuisbegeleiding JOVO team, AHOSA, Festivalmake-upstand, Photobooth en Deaf Devils (voetbalworkshop voor doven). Enkele oud-leerlingen geven info over verder studeren met gehoorverlies... En als kers op de taart zorgt niemand minder dan Lola McQueen voor een spetterend optreden😊!

Praktisch

  • Het festival gaat door op woensdag 28/06 van 13 – 17 uur. De deuren gaan open om 13 uur, vanaf dan is iedereen welkom.
  • De inkom is gratis, maar we vragen wel om in te schrijven. Wie op voorhand inschrijft, krijgt 2 gratis drankbonnetjes.
  • Tieners krijgen een uitnodiging via organisaties die werken met dove en slechthorende jongeren en via de Instagram-pagina van I’m not all ears.
  • Het festival vindt plaats op de campus van Sint-Lievenspoort, binnentuin en polyvalente zaal.
  • Er zullen gebarentolken aanwezig zijn.


Ook interessant