Skip to main content
News overview page
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
25.04.2023

Gehoorbescherming bij festivals

Zomer, zon en festivals. De ideale combo om examenstress te vergeten, maar denk je eraan om je oren te beschermen?

Schadelijke muziek

Je kent het wel: na een concert of een avondje fuiven kunnen je oren suizen. Dit verdwijnt meestal na enkele uren vanzelf. Maar teveel is teveel en op een gegeven moment is er risico op gehoorschade.

Zelfs in open lucht loop je risico op gehoorschade door te lange blootstelling aan harde muziek of ander lawaai. Want wat je misschien niet wist: geluid dat minder hard is, maar wel lang aanhoudt, kan ook je gehoor beschadigen.

Wanneer is luid te luid? Het overzicht hieronder geeft je daar een idee van.

Wat is tinnitus eigenlijk en hoe ontstaat het?

In ons binnenoor (het zogenaamde slakkenhuis) zitten trilhaartjes. Die trilhaartjes geven geluidstrillingen door aan onze gehoorzenuw. Maar door te hard geluid, lopen die trilhaartjes schade op. Gevolg: gehoorschade die niet meer te herstellen is. Gehoorschade kan verschillende vormen aannemen, zoals gehoorverlies, overgevoeligheid voor geluid of tinnitus. Tinnitus of oorsuizen veroorzaakt een pieptoon die je constant hoort, maar die er eigenlijk niet is. In ernstige gevallen kan tinnitus een grote impact hebben op je functioneren. Zover wil je het niet laten komen, toch?

Oordoppen als ideale bescherming

Wat is dan de oplossing? Niet meer naar concerten gaan? Neen, dat wil je niet. Wat wel helpt, is je oren beschermen tijdens een festival of concert. Met oordoppen. Hoezo onaangenaam? Hoezo mis je dan al de fun? Helemaal niet. Tegenwoordig zijn er heel comfortabele oordoppen die je bovendien nog volop laten genieten van de muziek. Ideaal zijn oordoppen op maat. Die zijn vrij duur. Maar goedkopere, standaardmodellen bieden ook al voldoende bescherming, mits een goede plaatsing in het oor.

Kies jij deze zomer ook voor safe?

Voor standaardoordoppen kan je terecht bij onze hersteldienst.

Voor meer informatie of hulp bij de keuze van gehoorbescherming op maat, raadpleeg een audioloog.

Bron tabel: https://www.cm.be/gezond-leven...

Ook interessant