Skip to main content
Onderzoek & therapie

Gehoorverlies

Senioren in gesprek met audiologe over hoorhulpmiddelen

We zijn gespecialiseerd in het onderzoek van gehoor bij baby’s en jonge kinderen en erkend als diagnostisch centrum door het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin).

De audiologische dienst bestaat uit een neus-keel-oorarts, een audioloog, een logopedist, een kinesitherapeut en een psycholoog. Een gehoorstoornis kan gepaard gaan met heel wat andere problemen zoals evenwichtsproblemen, problemen met de psychomotoriek... Soms gaat het gehoorverlies ook gepaard met oorsuizen (tinnitus). Wij hebben een gespecialiseerd multidisciplinair team voor het onderzoek en de behandeling van tinnitus en evenwichtsproblemen.

Na de onderzoeken krijg je advies over de aanpak van je gehoorprobleem. Dit kan gaan van een hoorapparaat, een cochleair implantaat, een beengeleidingstoestel… en eventueel een voorstel tot het volgen van therapie.

Op onze audiologische dienst kan je terecht voor de aankoop van een hoorapparaat of andere hulpmiddelen. We zorgen voor een goede opvolging van je gehoor. Op regelmatige tijdstippen controleren we je gehoor en stellen we je hoorapparaat bij. We winnen hiervoor eventueel advies in bij externe partners zoals fitting teams.

Is een hoorapparaat of hoorhulpmiddel niet voldoende, dan kan je in het CAR terecht voor individuele therapie en/of groepstherapie. Therapie kan bestaan uit communicatietraining, hoortraining, sociale vaardigheidstraining, sessies spraakafzien (liplezen), psychomotorische training, kinesitherapie, psychologische begeleiding of psychotherapie…

Een gehoorprobleem heeft niet alleen een grote impact op jezelf, maar ook op je omgeving. Daarom betrekken we ook je partner, ouders, andere gezinsleden… in de therapie.

Kom je in aanmerking voor een cochleair implantaat, kortweg CI, dan kan je na de implantatie bij ons terecht voor hoortraining. We werken nauw samen met diverse ziekenhuizen en fittingscentra.