Skip to main content
News overview page
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
12.09.2023

Nucleus: een uniek glaskunstwerk op 7 meter hoogte

Dit weekend werd er bij vzw Sint-Lievenspoort een uniek glaskunstwerk geplaatst op 7 meter hoogte. Het kunstwerk werd gerealiseerd door Chantal Pollier, beeldend kunstenaar, en is te zien aan de straatkant van de passerelle.

Dit weekend werd er bij vzw Sint-Lievenspoort een uniek glaskunstwerk geplaatst op 7 meter hoogte. Het kunstwerk werd gerealiseerd door Chantal Pollier, beeldend kunstenaar, en is te zien aan de straatkant van de passerelle die de verbinding vormt tussen de twee delen van het nieuwe gebouw in de Sint-Lievenspoortstraat 129 in Gent.

Vzw Sint-Lievenspoort in Gent ondersteunt personen met een communicatieve beperking. Onlangs zijn er twee nieuwe gebouwen op hun campus gebouwd: het kinderdagverblijf en het Centrum voor Ambulante Revalidatie. Beide gebouwen zijn verbonden door een glazen passerelle op 7 meter hoogte. Het kunstwerk werd aan de straatkant van de passerelle geplaatst, zichtbaar voor alle passanten en uitnodigend om de site te betreden.

Om subsidies te verkrijgen voor nieuwbouw en renovatie, vereist het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) de integratie van een kunstwerk in de projecten. In dit kader werd het opvallende kunstwerk, 'Nucleus,' gecreëerd.

Nucleus

Karen De Waele, algemeen directeur, en Chantal Pollier, kunstenaar voor Nucleus

Uniek kunstwerk

Het kunstwerk is een indrukwekkende 3D-uitvergroting van een microscopische foto van drie hersencellen, gelaserd in glas. Het toont de uitlopers van de cellen die naar alle richtingen gaan en de verbinding zoeken tussen de twee gebouwen en hun residenten.

Het kunstwerk is opgebouwd uit 3 glazen panelen. Ze zijn op een unieke manier belicht zodat elk puntje van de gelaserde foto oplicht tegen de achtergrond. Deze belichting is essentieel en maakt deel uit van het kunstwerk. 

Ik was altijd al geboeid door de complexiteit van de hersenen en de neuronen.

Chantal Pollier, beeldend kunstenaar

“Ik was altijd al geboeid door de complexiteit van de hersenen en neuronen. Deze complexiteit kan leiden tot fantastische dromen en verwezenlijkingen, maar is tegelijkertijd heel kwetsbaar voor vervormingen, uitval… Deze opdracht, waarbij zoveel belang wordt gehecht aan communicatie, interactie en samenwerking, deed me denken aan de verbintenissen tussen de neuronen. De kiem van ‘Nucleus’ was gelegd”, legt Chantal Pollier, de kunstenaar achter 'Nucleus' uit.

Zoektocht

Ze onderzocht geavanceerde technieken om gedetailleerde foto's van neuronen, synapsen en dendrieten te verkrijgen. Haar zoektocht bracht haar naar het Lichtman Lab aan de Harvard University in Boston, gespecialiseerd in het visualiseren van menselijk hersenweefsel. Professor Lichtman gaf toestemming om zijn materiaal te gebruiken voor dit kunstwerk.

Technisch hoogstandje

Het technische aspect van 'Nucleus' is opmerkelijk. De glazen panelen zijn samen bijna 10 meter lang en 2,6 meter hoog en wegen ongeveer 2.500 kg. De 3D-afbeelding werd met behulp van lasertechnologie op een dikte van slechts 8 mm gegraveerd door een Duits bedrijf met de enige lasermachine in Europa die groot genoeg is voor deze taak.

Door het gewicht en de afmetingen van het werk was ook het transport en de plaatsing op een hoogte van 7 meter geen sinecure.

Dit alles maakt 'Nucleus' tot een uniek en opvallend kunstwerk.