CORGEE: Onderzoek naar betrouwbare gehoortest bij jonge kinderen

Zo helpt Sint-Lievenspoort mensen met een CI
Wist je dat ongeveer de helft van de dove en slechthorende schoolkinderen in Sint-Lievenspoort minstens één CI (cochleair implantaat) draagt? Op deze internationale dag van het CI gaan we dieper in op hoe Sint-Lievenspoort mensen met een CI begeleidt.
In Sint-Lievenspoort werken de verschillende afdelingen nauw samen om personen met een CI zo optimaal mogelijk te laten horen, leren en groeien zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven.
Het Centrum voor Ambulante Revalidatie helpt niet alleen kinderen maar ook volwassenen die een CI hebben of overwegen. Iedereen, van baby’s tot senioren, met een gehoorverlies kan hier terecht voor informatie, onderzoek en therapie op maat. De medewerkers van het CAR werken daarvoor samen met fittingcentra en implantatieteams.
Een team van audiologen, logopedisten, psychologen, artsen, orthopedagogen, opvoeders en andere specialisten werken samen volgens een vraaggestuurde en multidisciplinaire aanpak.
Wie overweegt een CI te laten implanteren, krijgt binnen het onderzoeks- of revalidatiestraject meer informatie over de mogelijkheden, voor- en nadelen, terugbetalingen ...
Na de implantatie begeleidt het CAR de zorggebruiker bij het gebruik van het CI in het dagelijkse leven: op school, op het werk ...
Er zijn zowel individuele sessies als groepssessies op maat van elke zorggebruiker, waarbij onder andere auditieve en communicatieve vaardigheden worden gestimuleerd en getraind. De therapie bestaat uit specifieke hoortraining en spraakverstaan, zowel voor, tijdens als na de activatie van het CI.
Daarnaast komen sociale vaardigheden, identiteitsontwikkeling, executieve functies, Theory of Mind ... aan bod. Er is ook aandacht voor de impact op het dagelijkse en sociaal functioneren en participeren aan het alledaagse leven (psychosociale ondersteuning).
Het CAR helpt niet alleen personen met een CI zelf, maar ook de mensen uit hun omgeving: ouders, broers, zussen, partners, collega’s en vrienden.
Mensen met een enkelzijdig CI kunnen baat hebben bij een bimodale hooroplossing: een CI in het ene oor en een hoorapparaat in het andere. Dit biedt voordelen zoals een meer natuurlijke hoorervaring, beter spraakverstaan in een lawaaierige omgeving en verbeterde perceptie van muziek. Onderzoek toont aan dat mensen met een bimodaal systeem tevredener zijn over hun functioneren in het dagelijkse leven dan mensen met enkel één CI of hoorapparaat. In het Hoorcentrum Sint-Lievenspoort helpt een team van specialisten met de aanpassing van een geschikt hoorapparaat specifiek voor mensen met een CI.
Veel CI-gebruikers ervaren problemen in een rumoerige omgeving. Hiervoor bestaan oplossingen zoals draadloze communicatiesystemen. Daarnaast zijn er andere hulpmiddelen, zoals trilwekkers en flitslampen voor signalen van een deurbel of brandalarm bijvoorbeeld. Deze hoorhulpmiddelen zijn te verkrijgen bij het Hoorcentrum.
Toegang tot taal, zowel gesproken als ondersteund met gebaren of Vlaamse Gebarentaal (VGT), is cruciaal voor het leerproces van alle leerlingen die doof of slechthorend zijn, ongeacht het hoorhulpmiddel. Dat is voor kinderen met een CI niet anders. Communicatie in al zijn vormen – visuele ondersteuning, mimiek, mondbeeld en duidelijke articulatie – speelt hierbij een sleutelrol.
In BuBaO Sint-Lievenspoort krijgt ieder kind een unieke aanpak, afgestemd op zijn mogelijkheden. We besteden ook veel aandacht aan de identiteitsontwikkeling en de sociaal-emotionele groei van elke leerling.
We garanderen een optimale leeromgeving. De leerkrachten controleren dagelijks de hoorhulpmiddelen op een goede werking. We passen ook de klasindeling aan, bijvoorbeeld door een U-vormige opstelling, zodat het mondbeeld en gebaren voor alle leerlingen goed zichtbaar zijn. In sommige klassen gebruikt de leerkracht een sound-field-systeem, een speciaal systeem dat de stem van de leerkracht beter verstaanbaar maakt.
Met een specifieke lees- en spellingsmethode, ontwikkeld door de schoollogopedisten, worden auditieve moeilijkheden gecompenseerd. Deze methode werkt multisensorieel en sluit aan bij de noden van de leerlingen.
De leerkrachten krijgen ondersteuning van de audiologen van het Multifunctioneel Centrum (MFC). Ze krijgen uitleg over hoorhulpmiddelen en klasapparatuur en hoe die best kan gebruikt worden. Via interne opleidingen blijven alle medewerkers op de hoogte van de laatste evoluties in gehoorondersteuning.
Daarnaast krijgen schoolkinderen met een CI specifieke hoortraining in het Multifunctioneel Centrum (MFC) en het CAR.
De audiologen uit het MFC volgen de hoorhulpmiddelen van de schoolkinderen op en testen regelmatig hun gehoor. Ook zij werken samen met fittingcentra en het Hoorcentrum om de toestellen goed af te stellen en voor advies over andere hulpmiddelen. Het MFC helpt niet alleen de kinderen met een CI, maar ondersteunt ook de gezinnen, bijv. met mobiele begeleidingen.
Verder kunnen ouders ook een beroep doen op de MFC-Thuisbegeleidingsdienst. De thuisbegeleiders ondersteunen ouders en volwassenen in het dagelijkse leven.
Contacteer ons voor meer informatie over onze dienstverlening
Meer informatie voor CI’s vind je ook op de website van het ONICI (Onafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie).