Nu worden spraaktesten gebruikt waarbij het kind of de patiënt actief moet reageren op wat hij of zij hoort. Denk bijvoorbeeld aan het aanwijzen van een plaatje of het herhalen van een woord. Maar dit is niet altijd mogelijk of betrouwbaar, vooral bij jonge kinderen of mensen met taal- of spraakmoeilijkheden.
Om dit te verbeteren, heeft de onderzoeksgroep ExpORL van KU Leuven een nieuwe methode ontwikkeld om spraakverstaan objectief te meten, zonder dat een reactie van het kind nodig is. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een EEG, een hersenscan waarbij elektrodes op het hoofd de hersenactiviteit meten. Het kind luistert ondertussen naar natuurlijke spraak, zoals een verhaaltje. Door te analyseren hoe de hersenen op de spraaksignalen reageren, kunnen onderzoekers afleiden hoe goed het kind spraak begrijpt. Dit biedt niet alleen inzicht in de mate van gehoorverlies, maar ook in het effect van een hoortoestel op het spraakverstaan.
In het CORGEE-onderzoek is deze EEG-methode gecombineerd met bestaande spraaktesten om de betrouwbaarheid te testen. Tijdens de EEG-metingen kijken de kinderen naar een animatiefilm. Het geluid van de film varieert van goed hoorbaar tot fluisterstil, en de tests worden uitgevoerd met en zonder hoortoestellen. Zo kunnen de onderzoekers zien hoeveel voordeel een hoortoestel biedt bij verschillende geluidsniveaus.
Uit de eerste resultaten blijkt dat de EEG-meting goed aansluit bij de bestaande, gedragsmatige tests. De hersenreacties tonen duidelijk dat het moeilijker wordt om spraak te verstaan naarmate het volume daalt of er geen hoortoestel wordt gedragen. Dit bevestigt dat de nieuwe methode niet alleen betrouwbaar is, maar ook inzicht biedt in hoe goed een kind spraak kan verstaan zonder dat het actief hoeft mee te werken.
"Dit systeem biedt inzicht in hoe goed een kind spraak kan verstaan zonder dat het actief hoeft mee te werken. Dit leidt tot snellere en betrouwbaardere gehoortests."
Deze techniek kan in de toekomst bijdragen aan snellere en betrouwbaardere gehoortests. Momenteel werken ze aan de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk, mobiel testsysteem (CORGEE) dat automatisch de benodigde gehooronderzoeken uitvoert en meteen resultaten oplevert. Dit zou de diagnose en behandeling van gehoorproblemen bij kinderen aanzienlijk verbeteren, waardoor audiologen meer tijd hebben voor persoonlijke begeleiding. Zo kunnen jonge kinderen met gehoorproblemen beter en sneller geholpen worden, wat essentieel is voor hun ontwikkeling.
Sinds februari 2024 wordt CORGEE gevalideerd in een klinische studie, in samenwerking met UZ Leuven en drie regionale revalidatiecentra voor slechthorende kinderen.
Het CAR en MFC-Thuisbegeleiding nemen deel aan deze wetenschappelijke studie die nodig is voordat het testsysteem op de markt kan worden gebracht. We werken dus mee aan de evidence-based ontwikkeling.
Sint-Lievenspoort is bekend als center of excellence en werkt regelmatig mee met studies en onderzoeken. Zo houden we een vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen en kunnen we onze cliënten de best mogelijke zorg bieden.