Skip to main content
Nieuws overzichtspagina
Nieuws, tips & achtergrond
Publicatiedatum
08.08.2024

Hoort een baby goed, of toch niet?

Hoe test je dat eigenlijk bij zeer jonge kinderen?

Het team audiologen van ons CAR is gespecialiseerd in vroegdetectie van gehoorproblemen bij baby’s. Wij hebben dan ook een erkenning als diagnostisch centrum voor gehoor bij Opgroeien, het vroegere Kind & Gezin.

Met objectieve en subjectieve gehoortesten kunnen we onderzoeken hoe goed jonge kinderen kunnen horen. Onze ervaren audiologen hebben heel veel expertise opgebouwd in het bepalen van de gehoordrempel via gedragsaudiometrie. Dit zijn subjectieve testen waarbij we afgaan op de reacties van een kind op geluid.

Ja ze horen, want ze kijken!

Om de aandacht van het kind langer vast te houden, gebruiken we allerhande beloningssystemen. Zo kunnen we kinderen van 2 jaar en ouder leren om op een knopje te duwen als ze een geluidje horen. Op het moment dat het kind de toon hoort en op het knopje duwt, gaat er bijvoorbeeld een legotrein rijden. Het kind wordt op die manier beloond voor het reageren op geluid.

Maar pasgeboren baby’s en kinderen tot 2 jaar kunnen nog niet op een knopje duwen. Daarom gaan we bij hen een verandering van het gedrag observeren dat ze onbewust stellen als ze geluid horen. Deze manier van testen noemen we gedragsaudiometrie.

We leren de kleinste kinderen aan om te reageren op geluid door telkens iets leuks te laten zien als er een geluid wordt gegeven. Hoe gevarieerder en kleurrijker het materiaal dat we tonen, hoe langer we hen kunnen boeien. Tot voor kort toonden we enkel leuke, bewegende knuffels. Maar als een kind dikwijls getest wordt, worden die knuffels soms een beetje saai en dus was er een vernieuwing en uitbreiding van het beloningsmateriaal nodig.

De oplossing…?

Pure: een VRA-systeem dat we, met de steun van Cera, hebben kunnen aankopen. VRA staat voor Visual Reinforcement Audiometry.

Dit softwaresysteem werkt met twee computerschermen waarop we tekenfilmpjes en leuke beelden tonen. Als de audioloog een geluid laat horen, gaat het kind zijn hoofdje draaien in de richting van het scherm waar het geluid vandaan komt. Op het moment dat het kind het hoofdje draait, wordt het beloond met een vrolijk bewegend figuurtje op het scherm. Het kind is zich uiteraard niet bewust van het feit dat zijn gehoor ondertussen wordt getest. Dankzij de oneindige mogelijkheden van tekenfilmpjes en computeranimaties die we kunnen opladen in de software, is er altijd iets nieuw te zien en wordt het kind gestimuleerd om alert te blijven.

Het VRA-systeem heeft nog een ander voordeel. Het is belangrijk dat het kind zich goed voelt in ons hoorcentrum, zodat het niet bang is om getest te worden. Met een VRA-systeem is een bezoekje aan het centrum gewoon een leuke spelervaring!

Dankzij het interactief VRA-systeem wordt audiometrie door het kind gezien als een leuk spelletje

Een VRA-systeem is een grote vooruitgang voor de vroegdiagnostiek. Want hoe vroeger we een gehoorverlies kunnen diagnosticeren, hoe sneller we kunnen starten met het kiezen en aanpassen van geluidsversterking of therapie.

Hoe jonger de leeftijd waarop hoortoestellen of een CI worden aangepast, hoe beter de hersenen zich zullen ontwikkelen om gesproken taal te kunnen horen, begrijpen en spreken.

Bij de vroegdetectie blijven we uiteraard nauw samenwerken met andere partners zoals Opgroeien, de NKO- en kinderartsen, de diensten genetica en de CI-implantteams, bijvoorbeeld van het Universitair Ziekenhuis Gent. 

In onze discipline is het zeer belangrijk om mee te zijn met de nieuwste trends. Dit VRA-systeem hadden we niet kunnen aanschaffen zonder de financiële steun van Cera. We zijn hen dankbaar hiervoor.