Met de voetafdrukken willen we iedereen uitnodigen om in de voetsporen te stappen van iemand met autisme. De vele kleuren tonen aan dat autisme zich uit in vele vormen.
Maar daar stopt het niet. Want op 3 april gaan we naar de prikkelarme dag op de Halfvastenfoor.
En er is meer goed nieuws! Onlangs kregen we het label Autismevriendelijk van Sterkmakers in Autisme! Het bewijs dat we niet alleen op deze speciale dag, maar álle dagen aandacht hebben voor kinderen met autisme.
10 weetjes over autisme
Wil jij ook beter kunnen omgaan met mensen met autisme? Deze 10 weetjes zijn een goed begin:
- Wat mensen met autisme onderscheidt van mensen zonder autisme, is niet hun gedrag, maar de manier waarop ze waarnemen en denken.
- Mensen met autisme kunnen de miljoenen prikkels die we per dag moeten verwerken niet goed filteren. Het lijkt wel of alles tegelijkertijd binnenkomt.
- Mensen met autisme hebben een uitmuntend oog voor details. Dit kan soms ook een sterkte zijn, bijvoorbeeld als je analytisch moet kijken of denken.
- Als iets plots verandert, zijn mensen met autisme vaak eventjes de weg kwijt. Wanneer de veranderingen niet verduidelijkt worden, hebben ze moeite om vlot te functioneren. Daarom houden ze vaak erg vast aan hun routines.
- Woorden hebben niet altijd een vaste betekenis. Mensen met autisme begrijpen woorden en zinnen vaak erg letterlijk. Sommige cartoons zijn een voorbeeld van autistisch denken en letterlijk begrijpen. Ze geven ook het belang van humor aan. Iets wat mensen met autisme wel op prijs stellen.
- Wat iemand zegt, doet of toont ontleent zijn betekenis aan de context. Mensen met autisme zien deze context vaak niet en zien daardoor niet altijd meteen wat anderen bedoelen of verwachten.
- Mensen met autisme komen vaker tot een andere betekenis dan mensen zonder autisme. Dit komt onder andere door de contextblindheid. Ze gebruiken veel minder de context om ergens betekenis aan te verlenen. Dit hoeft niet altijd een foute betekenis te zijn, want we weten maar al te goed dat één iets meerdere betekenissen kan hebben.
- Autisme is alsof je naar een puzzel van duizend stukjes kijkt en niet de tekening of foto ziet die ze samen voorstellen. Mensen met autisme zien bijvoorbeeld niet je gehele gelaat, maar enkel je mond, oog, kaak. Een voordeel als je deze puzzel zou moeten maken, maar het is wel lastig om op die manier gelaatsuitdrukkingen snel en vlot te lezen.
- Gesproken communicatie verloopt snel en vluchtig. Soms begrijpen mensen met autisme maar een deel of zelfs niets van wat wordt gezegd. Ze moeten ook veel inspanningen doen om alle stukjes informatie tot een betekenisvol geheel te vormen. Communicatie visueel maken (voorwerp, foto, picto, geschreven) kan helpen.
- Autisme is in veel situaties een beperking, omdat de wereld vaak chaotisch en onoverzichtelijk overkomt. Zonder overzicht loop je al snel verloren. Verwarring, angst en frustratie zijn een logisch gevolg.